Jdi na obsah Jdi na menu
 

Informace k pomoci Ukrajincům

2. 3. 2022

UKRAJINA

Všechny aktuální informace k celé problematice jsou na webu MVČR:

https://www.mvcr.cz/clanek/informace-pro-obcany-ukrajiny.aspx

informační linka MVČR: +420 974 801 802 (provoz nonstop)

Email: ukrajina@mvcr.cz

V případě potřeby kontaktujte Integrační centrum pro cizince DCH HK

 

ukrajina@dchhk.caritas.cz

+420 737 977 757

 

 

Nově příchozí uprchlíci z Ukrajiny

 

Příjezd

Pokud někdo z občanů ČR přiveze uprchlíky do ČR, k ničemu se nezavazuje a žádná povinnost mu z toho nevyplývá.

Nejlépe je, aby měl uprchlík biometrický pas, potom platí bezvízový vstup a pobyt na území ČR. Pokud budou mít jen obyčejný pas, případně jiný doklad totožnosti (např. děti rodný list), měli by se přes hranice také dostat, ale není to úplně jisté.

Pro Ukrajince byla zrušena povinnost prokazovat se na hraničním přechodu dokumenty covid opatření.

Ubytování

 Možné ihned v soukromí, ale při poskytování je nutné myslet na to, že se bude zřejmě jednat o ubytování dlouhodobé, zvážit dostupnost poradenství a asitence pro uprchlíky, školy, zaměstnání atd.

 

Pokud nemá uprchlík po příjezdu možnost ubytování, má možnost dostavit se do zařízení MVČR -  Registračního humanitárního střediska Vyšní Lhoty (Vyšní Lhoty 234).  Nachází se  u Frýdku Místku.

Následně se o vše stará Správa uprchlických zařízení MVČR. Uprchlíci zde budou ubytováni na přechodnou dobu, bude jim zde uděleno speciální vízum a budou následně přemístěni do jiného ubytovacího zařízení.

 

Doklad totožnosti

Pokud je uprchlík z Ukrajiny ubytovaný v soukromí, je nutné, aby měl platný cestovní pas. Může se stát, že ho nemá, potom se musí obrátit na ZÚ Ukrajiny a bude mu vydán náhradní doklad totožnosti.

Speciální dlouhodobé vízum

Následně se dostaví s dokladem totožnosti (pasem nebo náhradním dokladem) na příslušné pracoviště Odboru azylové a migrační politiky MVČR (OAMP). Pro Královéhradecký kraj jsou pracoviště v Hradci Králové a Trutnově, pro Pardubický kraj v Pardubicích.

 

Adresy pracovišť včetně mimořádných úředních hodin pro Ukrajince:

https://www.mvcr.cz/clanek/sluzby-pro-verejnost-informace-pro-cizince-kontakty.aspx

Je možné se dostavit i jiné dny než jsou mimořádné úřední hodiny, ale v tom případě mají přednost objednaní cizinci s jinou agendou.

 

Zde se podá žádost o speciální dlouhodobé vízum, které bude vydáno okamžitě na místě, nehradí se žádný poplatek. U přepážek na OAMP v HK děláme osobně asistence klientům i s tlumočením.

K žádost se doloží:

  • vyplněný tiskopis (dostupný zde )
  • cestovní pas, pokud jej uprchlík má a je platný
  • fotografii ve formátu 45 x 35 mm. 

 

Speciální vízum bude zatím uděleno na 4 měsíce.

 

V žádném případě nedoporučujeme žádat o mezinárodní ochranu (azyl). Speciální vízum je vytvořené pro tuto situaci a je pro uprchlíky výhodnější.

 

Zdravotní pojištění

Na webu je uvedena i nutnost doložit k žádosti o vízum také doklad o zdravotním pojištění v ČR. Ve většině případech je možné zařadit uprchlíka i přímo do veřejného zdravotního pojištění – řeší se na místě formou vyplnění čestného prohlášení.  

 

Hmotná nouze

Všichni držitelé tohoto dlouhodobého víza mají přístup do systému hmotné nouze – s vydaným speciálním dlouhodobým vízem lze žádat na úřadu práce o mimořádnou okamžitou pomoc (bude využíváno zejména po příjezdu), doplatek na bydlení a příspěvek na živobytí.

 

Zaměstnání

Pokud bude chtít uprchlík pracovat, musí požádat o povolení k zaměstnání na Úřadu práce.

Po jeho vydání může být zaměstnán. Speciální vízum bude vydáváno zatím na 4 měsíce.

Uprchlík podá žádost o zaměstnání na volné pracovní místo, které bylo nahlášeno zaměstnavatelem do evidence volných pracovních míst s uvedením skutečnosti, že se jedná o pracovní místo pro cizince. Neprobíhá tzv. test trhu práce, tedy úřad práce nezkoumá, zda je toto volné pracovní místo obsaditelné jiným nezaměstnaným občanem ČR (EU). Stačí tedy, aby zaměstnavatel volné místo nahlásil úřadu práce a jakmile je v evidenci, může uprchlík podat žádost o povolení k zaměstnání. Do zaměstnání může nastoupit až po vydání povolení k zaměstnání. Povolení k zaměstnání se může vydat s platností až na 2 roky. Není možné zaměstnat uprchlíka z Ukrajiny bez platného povolení k zaměstnání vydaného úřadem práce.

 

Domácí mazlíčci

Státní veterinární správa z důvodu výjimečné situace na Ukrajině pro vstup psů, koček, fretek v zájmovém chovu, která doprovází své majitele/jiné osoby na útěku z Ukrajiny, zjednodušila podmínky pro vstup. Vše je možné vyřídit na území ČR. Více informací na webu MVČR – viz výše. Prakticky je nutné ale ověřit možnost přítomnosti domácích zvířat u ubytovatele.

 

 

Ukrajinci pobývající na území, jejichž pobyt nelze prodloužit

Další kategorií jsou Ukrajinci, kteří již jsou v ČR delší dobu, jejich povolení k pobytu končí a dle platné legislativy nelze prodloužit – např. po uplynutí krátkodobého víza, zrušení dlouhodobého pobytu atd. (řada variant). Tito budu žádat také o speciální dlouhodobé vízum jako nově příchozí. Žádost budou podávat zpravidla 14 dnů před koncem platnosti pobytového oprávnění.  Pokud je na území ČR Ukrajinec bez platného víza či pobytu již delší dobu, bude mu udělen výjezdní příkaz, který se bude v případě potřeby prodlužovat. Ukrajinci se nyní nevyhošťují.

 

Povolávací rozkaz

Pokud obdrží Ukrajinec povolávací rozkaz, je to povinnost vyplývající z jeho vztahu s Ukrajinou. Pokud se jím nebude řídit, dopouští se trestného činu vůči ukrajinským předpisům. Na jeho pobytové oprávnění v ČR to však nemá žádný vliv. Když odcestuje, dlouhodobý pobyt v ČR nezaniká, v zaměstnání má požádat o neplacené volno.